Kunstzinnige therapie

De creatieve therapeutische sessies - doorgaans kunstzinnige therapie genoemd - kunnen zorgen voor het hervinden van het evenwicht tussen ratio, gevoelsleven en handelen. Als u bepaalde klachten ervaart, is deze balans doorgaans verstoord. Er kan dan sprake zijn van bepaalde eenzijdigheden op verschillende gebieden, bijvoorbeeld: teveel denken, te impulsief handelen, te weinig grip hebben op emoties. Door de juiste kunstzinnige opdrachten aan te bieden kunnen deze gebieden waar nodig geactiveerd, gecontroleerd of gekalmeerd worden. Daarnaast spreekt kunstzinnige therapie het zelfgenezend vermogen van het lichaam aan.

Bij tal van klachten (fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal) is het een werkzame therapie. Denk bijvoorbeeld aan innerlijke onrust, onverwerkt verdriet, lage eigenwaarde, angst- of spanningsklachten, weinig vitaliteit, sombere en/of eenzame gevoelens, steeds opnieuw vervallen in dezelfde gedachtepatronen of handelingen, enzovoorts. Kunstzinnige therapie kan u de controle over uzelf en uw leven teruggeven.

     

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapievorm. Dit betekent dat de gespreksvoering niet leidend is maar begeleidend. Niet zozeer het resultaat is van belang, maar het creatieve proces. Tijdens dit creatieve proces kan geoefend worden met uitdagingen waar u in het dagelijks leven tegenaan loopt. Kunstzinnige therapie - het scheppen van beelden - laat een ander perspectief zien en leidt tot nieuwe inzichten. Zelf iets creëren zorgt ook voor zelfvertrouwen en zingeving. Daarnaast kan kunstzinnige therapie u helpen meer bewust aanwezig te zijn in het moment, wat overzicht en rust biedt.

Als u meer wilt weten over kunstzinnige therapie, kunt u hier terecht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën (NVKT).